Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

DESPRE INTERNET, ROBERT TAYLOR, PĂRINȚII INTERNETULUI

ȘI ALBERT EINSTEIN

 

Internetul (International Network) este o rețea mondială unitară de calculatoare și alte aparate (dispozitive) cu adrese computerizate (sisteme informatice[1]), interconectate conform protocoalelor de comunicare Transmission Control Protocol și Internet Protocol, numite împreună TCP/IP.

Internetul este format prin interconectarea rețelelor locale (Local Area Network – LAN) și globale (Wide Area Network – WAN), independente (particulare, economice, academice sau guvernamentale), destinat să faciliteze schimbul de date și de informații în diverse domenii.

Internetul are diverse aplicații, precum: paginile web (afișarea de informații mai mult sau mai puțin statice cu formă de text, imagini și sunete); poșta electronică (e-mail); transferul de fișiere de date și informații; chat și video; telefonie; televiziune; e-commerce; sondări de opinie; mediu pentru răspândirea știrilor și pentru toate genurile de grafică și muzică; grupuri de discuții pe teme prestabilite; jocuri interactive prin rețea; Internet banking etc. Dintre acestea, World Wide Web (www) este o aplicație multimedială și integrativă, cu o interfață de utilizator (GUI).

Pentru utilizarea aplicațiilor web, de regulă, este suficient un singur browser (program multifuncțional). De pildă, MS Internet Explorer, Mozilla Firefox (la origine Netscape Navigator),Google Chrome, Apple Safari, Opera ș.a.

Inventarea internetului nu este atribuită cuiva anume. Însă, anumite personalități au avut un rol determinat în apariția și dezvoltarea Internetului, iar datorită contribuțiilor pe care acestea le-au avut sunt numiți părinții Internetului.

Într-adevăr, internetul este opera comună a mai multor minți sclipitoare, iar unul dintre cei ce au făcut posbil acest salt tehnologic, care a adus după sine o schimbare mondială, este, fără îndoială, Robert W. Taylor, astfel cum precizează The New York Times[2].

Robert Taylor este unul dintre părinții Internetului. Acesta s-a stins din viață în data de 17 aprilie 2017, la vârsta de 85 de ani. R. Taylor a fost un pioner al Interntului, care a condus echipe ce au adus contribuții majore la apariția și dezvoltarea tehnologiei informațiilor. A fost director la Processing Techniques Office (între anii 1965-1969), fondator și manager al Xerox PARC’s Computer Science Laboratory (din 1970 până în 1983). De asemenea, a fost fondator și manager la Digital Equipment Corporation’s Systems Research Center.

Alături de regretatul Robert Taylor trebuie menționați și alți oameni care fac parte din galeria părinților Internetului.

Larry G. Roberts a avut un rol important în apariția Internetului. Acesta a creat primele rețele de calculatoare dezvoltate, care funcționau la mare distanță. El este cel care a creat ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), în scopul de a transmite informațiile despre proiectele militare de cercetare pentru apărăre.

Leonard Kleinrock a avut și el un rol însemnat în dezvoltarea ARPANET, precursorul  Internetului[3].

Joseph Carl Robnett Licklider a fost primul om care a descris o retea globală de computere (în anul 1962), similară cu cea a Internetului[4].

Robert Kahn, Vinton Cerf şi Louis Pouzin sunt oamenii de știință care au scris protocoalele TCP/IP.

Marc Andreessen este omul care a creat primul browser web folosit la nivel global (Mozaic) şi fondatorul companiei Netscape Communications Corporation.

În 1990, Tim Berners-Lee, împreună cu Robert Cailliau, au inventat World Wide Web-ul (www).

Să nu uităm, însă, că orice dezvoltare a noilor tehnologii poate fi atât malignă, cât și beningnă și de aceea trebuie să fie însoțită de măsuri apte să le orienteze exclusiv spre binele omenirii. Noile tehnologii sunt accesibile, în egală măsură, oamenilor de bine și celor care urmăresc scopuri antisociale (de pildă, teroriștilor).

Dintr-o altă perspectivă, se poate constata cu evidență că omul contemporan folosește din de în ce mai mult computerul și telefonul inteligent. Utilizarea frecventă a dispozitivelor informatice va produce în viitorul nu prea îndepărtat schimbări majore pe planul relațiilor sociale, fiind apropiată ziua despre care vorbea A. Einstein.

Și pentru că azi este ziua în care a murit Albert Einstein (18 aprilie 1955), la Princeton (SUA)[5] trebuie să-l menționăm, alături de fondatorii Internetului, printre oamenii care au contribuit la cele mai mari salturi tehnico-științifice ale omenirii[6].

Einstein spunea: „Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți„.

 

 

[1] Dispozitive ce rulează programe informatice.

[2] https://www.nytimes.com.

[3] În anul 1961, a publicat o lucrare al carei subiect se baza pe schimbul de informații. Acest concept, esențial Internetului din ziua de astăzi, constă în trimiterea pachetelor de date dintr-o anumită locație în alta.

[4] El a numit conceptul „Reteaua Galactica”.

[5] Albert Einstein s-a născut în 14 martie 1879, în orașul Ulm din Germania, și a decedat în 18 aprilie 1955, la Princeton (SUA)

[6] Principalele contribuții științifice ale marelui savant privesc teoria relativității restrânse (1905) și teoria relativității generalizate (1915), dar acesta este cunoscut și pentru ceea ce a spus despre viitor.

Adauga un comentariu