All for Joomla All for Webmasters
Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

SĂ NU TRAGEM ÎN ÎNTREPRINZĂTORI

Motto 1: Întreprinzătorul autentic este omul care implementează idei, asumându-şi riscuri pe care foarte mulţi nu sunt dispuşi să şi le asume, fără a avea nicio garanţie că va reuşi.

Motto 2: Ce fac întreprinzătorii autentici pentru stat (societate) în bună măsură se cunoaşte, dar ce face statul (societatea) pentru acești întreprinzători?

Ca urmare a unei discuţii pe care am purtat-o cu niște prieteni, în care am abordat situaţia întreprinzătorilor, am ajuns inevitabil la întrebarea: În ce măsură statul respectă întreprinzătorii din ţara noastră, adică pe cei care investesc în afaceri, organizează întreprinderi sau conduc organizaţii cu obiect de activitate economic (producţia şi circulaţia mărfurilor, executarea de lucrări sau prestarea de servicii)?

Când discutăm despre domeniul afacerilor, despre economie, despre activități lucrative sau despre antreprenori, în realitate sunt avute în vedere activităţile desfăşurate de profesioniștii care exploatează întreprinderi în scopul realizării de profit.

Cei mai mulți bani, care alimentează bugetele publice, provin din TVA, impozit pe salarii, contribuţiile pentru asigurări sociale, impozitul pe profit sau accize. Toate aceste impozite sau taxe sunt generate ca urmare a activităţilor pe care întreprinderile individuale sau colective le desfăşoară.
Este foarte clar că, fără banii rezultaţi ca urmare a activităţilor economice, derulate de întreprinzători, autorităţile şi instituţiile publice nu ar putea funcţiona, iar persoanele cu drepturi asigurate din bugetul de stat (salariaţii din sistemul public, pensionarii, asiguraţii medical, elevii, studenţii, şomerii etc.) pot fi foarte grav afectate.

Ca ipoteză de lucru, dacă ar avea loc o grevă fiscală a întreprinzătorilor, efectele acesteia ar fi catastrofale pentru stat, dar şi pentru cetăţeni. În orice economie de piaţă, întreprinzătorul este cel mai important actor în crearea de plus valoare, este protagonistul scenei economice, este cel care riscă bani sau poate toată averea, iar uneori chiar viaţa sau libertatea. Metaforic spus, întreprinzătorul este cel care alimentează cu energie motorul capitalismului şi al progresului economic. Fără oamenii cu idei, fără oamenii care implementează programe economice sau fără oamenii dispuşi să-şi asume riscuri, să-și pună în joc averea sau imaginea lor ori să-şi asume consumul de resurse privind organizarea unor afaceri, nu poate fi conceput un sistem economic bazat pe principiile economiei de piaţă.

Contrar opiniei generale, potrivit căreia, de regulă, sunt bogaţi, cei mai mulţi întreprinzători nu au o situaţie materială foarte bună, explicaţia fiind aceia că au investit în afacere tot ceea ce au acumulat sau poate chiar mai mult, au luat credite şi sunt încă datori sau poate că au eşuat, din cauze mai mult sau mai puţin imputabile, şi au pierdut totul. Într-adevăr, din păcate, sunt antreprenori care investesc, dar fără să aibă succes, fie din cauze subiective, fie din cauze obiective.
Văzând lista întreprinzătorilor care, de-a lungul timpului, au intrat în insolvență, constatăm că insuccesul în afaceri afectează un procent însemnat din oamenii de afaceri. Mai mult, ruinarea unei afaceri produce efecte asupra întregii pieţe de profil, iar nu numai în privința întreprinzătorului care a eşuat. Consecinţele sunt de natură patrimonială, dar şi de natură morală, deoarece de cele mai multe ori întreprinzătorul insolvent este ostracizat sau blamat şi nu-şi mai poate relua activitatea economică derulată anterior.

În general, se afirmă că antreprenorul îşi asumă riscuri mari, dar câştigurile lui sunt pe măsura riscurilor asumate şi, în plus, acesta se bucură de libertate mai mare decât simplii salariaţi. Pot fi adevărate ambele susţineri, dar nu sunt sigure (antefactum), ci doar posibile. Postfactum totul pare simplu, însă, până să apară rezultatele pozitive scontate, este un drum lung pavat cu multe obstacole, cu renunţări la facilităţile sociale şi cu stresul generat de sabia lui Damocles deasupra capului.

În acest context, mesajul pentru cei care guvernează ar fi următorul: Nu mai trageţi în întreprinzători!

Adauga un comentariu