CUGETĂRI ŞI AFORISME DESPRE SPERANŢĂ, SCEPTICISM, PESIMISM ŞI ÎNCREDERE
„În majoritatea variantelor sale, mitul sau legenda cutiei Pandorei este o poveste care are ca finalitate punerea în lumină a unor idei esențiale, întâlnite cu nuanțe specifice în majoritatea religiilor (interdicția gustării din fructul oprit, speranța izbăvirii ș.a.)”.
„Mitul Pandorei este asociat, totodată, cu ideea de curiozitate umană, teză fundamentală care se află în opoziție cu dogma: Crede și nu cerceta!”
„Povestea cutiei Pandorei surprinde ideea fundamentală că binele are o șansă reală de triumf în fața răului existent în lume”.
„Mitul recipientului Pandorei ne învață să fim orientați spre cunoaștere, dar să avem o conduită prudentă atunci când accesăm necunoscutul, și să credem permanent în steaua noastră, indiferent de vicisitudini, dacă scopul pe care-l urmărim este posibil, moral și legal”.
„În orice colectivitate mare vom găsi persoane care se autovictimizează, pesimiste sau sceptice, ceea ce poate diferi fiind doar ponderea acestor categorii de persoane în cadrul fiecărei colectivități analizate”.
„Neîncrederea în oameni ne face să fim mai puțin toleranți și cooperanți cu alții, în beneficiul comun, pe fondul scepticismului și cinismului, menținute și amplificate de neîncredere” (D. David).
“Mulți dintre cei care se autovictimizează sunt victime ale propriei atitudini permanente (autovictimizare cronică)”.
„Scepticismul, pesimismul și autovictimizarea realizează un cerc vicios care determină neîncrederea celor aflați într-o atare situație în semenii lor”.
„Paradigmele societății contemporane pot fi extinse sau schimbate numai de către oameni care fie nu au fost vreodată în cutie, fie au reușit performanța să iasă din casetă după ce societatea i-a introdus acolo”.
Câteva aforisme și cugetări ale lui N. Taleb:
„Nu devii complet liber prin simplul fapt că te ferești să fii sclav; mai trebuie să te ferești și să devii stăpân”.
„Cei mai mulți oameni își hrănesc obsesiile vrând să scape de ele”.
„Cele mai vătămătoare trei dependențe: de heroină, de carbohidrați și de un salariu lunar”.
„Dacă găsești vreun singur motiv pentru care tu și o altă persoană sunteți prieteni, înseamnă că nu sunteți prieteni.”
„De ce am o problemă obsesivă cu Platon? Majoritatea oamenilor au nevoie să-și depășească predecesorii. Platon a reușit să-și depășească toți urmașii.”
„Mințile platonice se așteaptă ca viața să fie asemenea filmelor, cu sfârșituri ultime clar definite; cele neplatonice se așteaptă ca filmele să fie ca viața și, cu excepția câtorva condiții ireversibile, ca moartea, de pildă, nu au încredere în natura ultimă a ceea ce omul declară ca fiind sfârșitul.”
“Oamenii se nasc, după care sunt puși într-o cutie; se duc acasă ca să trăiască într-o cutie; studiază după cutii ticăitoare; se duc la ceea ce numesc „muncă” într-o cutie, unde stau în cutia lor făcută din paravane, conduc o cutie până la magazin ca să cumpere mâncare în cutie; se duc la sala de sport într-o cutie ca să stea într-o cutie (…); și când mor sunt puși într-o cutie”.