Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

DE LA CULTURA DE TIP HIT SAU BESTSELLER LA CULTURA NIȘEI

 

Ultimii ani ai secolului XX au marcat definitiv trecerea ireversibilă, cel puțin în viitorul previzibil, în majoritatea domeniilor de activitate, de la era fizică la era digitală, iar prezentul ne oferă o digitalizare din ce în ce mai evidentă a vieții politice, economice, sociale sau culturale.

În secolul XXI, devoltarea noilor tehnologii și răspândirea Internetului au continuat într-un ritm alert, acestea punându-și amprenta pe toate aspectele vieții în societate. Omul contemporan este din ce în ce mai dependent de Internet, de noile dispozitive de comunicare sau de aplicațiile acestora. Altfel spus, viața omului a devenit din ce în ce mai virtuală, pierzând în bună măsură specificul anilor 1950-1990, când majoritatea oamenilor se cultivau din aceleași surse limitate (număr limitat de cărți, varietate relativ mică de posturi TV, număr limitat de filme, număr limitat de spectacole, număr limitat de artiști etc.). Începând cu ultimii 10 ani ai secolului trecut, numărul surselor de informare a crescut pregresiv, iar în anumite domenii chiar exponențial.      

Între anii 1950-1990, produsele de pe piață erau în majoritatea lor de serie, cu foarte puține elemente de particularizare. De exemplu, autovehiculele personale puteau fi încadrate în câteva categorii (de exemplu, road, off road, sport, limuzine, family s.a.). Acum fiecare categorie are subtipuri. Mai mult, fiecare producător important de autovehicule produce o gamă foarte variată de autovehicule, acoperind aproape toate tipurile de pe piața de profil.

Lucrurile stau la fel în toate domeniile (economie, sport, cultură s.a.), în prezent fiind martorii unei diversificări accentuate a ofertelor de produse, spectacole, metode de acțiune s.a., schimbare determinată de cerințele consumatorilor.

Consumatorii vor produse cât mai personalizate sau diferite de cele comune. Vremea produselor de larg consum (sau de serie mare) este în plin proces de schimbare și pierde teren în favoarea produselor de nișă. Gusturile oamenilor se schimbă, aceștia orientându-se din ce în ce mai mult spre satisfacerea unei palete cât mai largi de preferințe.

Dacă în trecut, cei mai mulți consumatori își focalizau atenția asupra a ceea ce era hit sau bestseller (popular sau bine vândut), în prezent asistăm la o migrare a gusturilor spre lucruri sau produse de nișă, unicate sau exclusiviste. Cauzele acestei transformări rezidă în comercializarea online a produselor și publicitatea prin Internet.

Așa cum spune Chris Anderson: Epoca produsului unic destinat tuturor s-a încheiat. Acum, noii făuritori de gusturi sunt consumatorii. Societatea parcurge drumul invers, de la o piață de mase la o piață de nișe, iar mediul virtual canalizează rapid cererea prin rețeaua de nișe[1].

Într-adevăr, lumea se schimbă, deoarece de la economia raftului fizic, bazată pe contactul cu produsul, care poate fi încercat, testat sau gustat, constatăm că are loc trecerea la economia raftului virtual. La această schimbare a contribuit în mod decisiv Internetul și noile tehnologii, dar și oamenii de afaceri care au înțeles inversarea mișcării. Dacă în trecut producătorul era cel care făurea gustul consumatorului, azi preferința consumatorului este cea care determină apariția produselor și variațiunilor acestora. Este evident că sacoșa fizică pierde în mod vizibil teren în favoarea coșului virtual, care poate fi încărcat oricând și de oriunde. Practic, pentru achiziționarea produselor de larg consum nu mai există bariere de timp și spațiu, ci numai limitări de natură financiară.

Acum destinatarul serviciilor, produselor sau lucrărilor nu este obligat să aleagă dintr-o listă limitată de opțiuni, ci are la dispoziție o listă din ce în ce mai generoasă de posibilități.

Vrem nu vrem, așa stau lucrurile!

 

[1] A se vedea C. Anderson, Coada lungă, Ed. Curtea Veche, București, 2009.

 

Adauga un comentariu