Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

DESPRE VREMEA CÂND TREBUIE SĂ PLECI DIN FUNCȚIE ȘI POVESTEA CELOR TREI PLICURI

 

Un aforism spune: Funcțiile sunt trecătoare! Așa este! La fel ca oamenii și funcțiile sau demnitățile sunt efemere. Cine nu înțelege acest lucru nu are nicio îndreptățire să ocupe vreo funcție sau demnitate, în special dintre cele în care este numit.

Omul care ocupă o poziție de șef nu se poate confunda cu aceasta, deși, de multe ori, publicul asimilază oamenii cu funcțiile sau demnitățile pe care le dețin la un moment dat.

Orice funcție de conducere, într-o măsură variabilă, determină o uzură a persoanei care o ocupă la un moment dat. Efectul acestei uzuri este asociat cu scăderea performanțelor instituției sau autorității publice în cauză.

Faptul că există anumite excepții fericite, respectiv cazuri de persoane care au ocupat funcții sau demnități pe o durată foarte mare și au performat în mod constant, nu contrazice ceea ce am afirmat mai sus. Dimpotrivă, confirmă cele afirmate. Cum se spune: Excepția confirmă regula!

Cei care dețin poziții de conducere trebuie să înțeleagă și să accepte faptul că vine vremea când trebuie să plece, să renunțe și să lase locul altor persoane. Într-adevăr: Nimeni nu este de neînlocuit! Sau cum se mai spune, foarte cinic: Sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit!

În contextul acestui subiect, se potrivește povestea celor trei plicuri. A fost odată un șef care pleca dintr-o funcție importantă și altul care urma să o ocupe. După predarea-primirea mandatului, cel care a plecat i-a lăsat trei plicuri succesorului său, numerotate cu cifre de la unu la trei, spunându-i să deschidă câte unul atunci când va avea greutăți în exercitarea funcției.

După instalarea în funcție a noului șef, la un moment dat, au apărut primele probleme. Atunci, succesorul și-a adus aminte de cele trei plicuri primite de la antecesor, a deschis plicul cu numărul 1. În plic era un bilețel pe care scria: Dă vina pe antecesor! Așa a făcut și a trecut cu bine de impas. Peste un alt timp au apărut alte greutăți. A deschis plicul numărul 2, în care era un alt bilețel, pe care era scris: Fă-ți autocritica! A ținut seama de recomandare și iarăși a reușit să treacă peste situația dificilă. După o vreme au apărut noi dificultăți în exercitarea activității. Deși nu era foarte sigur că trebuie să-l deschidă, șeful în funcție și-a luat inima în dinți și a desfăcut ultimul plic primit de la fostul șef. Și în acest plic era, de asemenea, un un bilețel. A citit bilețelul. A rămas câteva clipe pe gânduri, după care și-a scris demisia, a zâmbit și i-a cerut secretarei trei plicuri.

Pe bilețel era stipulat: A venit vremea să pregătești trei plicuri!

Adauga un comentariu