Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

CONSUMATORUL ȘI ALEGĂTORUL – PROTAGONIȘTI AI SOCIETĂȚII CONTEMPORANE

Consumatorul este persoana care întrebuințează sau folosește produse ori servicii oferite pe piață de producători sau prestatori.

Alegătorul este persoana care are dreptul de a vota în cadrul scrutinelor pentru alegerile generale sau locale.

În zilele noastre, consumatorul și alegătorul sunt protagoniști scenei sociale, bineînțeles dacă avem în vedere democrațiile autentice. Nu includem în această categorie state, precum Rusia, care la nivel declarativ se autoproclamă democratice, dar care, la o analiză serioasă a criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească un stat pentru a fi considerat democratic, nu trec examenul. De pildă, dacă discutăm despre independența și libertatea presei, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, independența justiției etc.

Consumatorul este unul dintre actorii principali ai scenei economice contemporane, întrucât el este cel care, prin opțiunile pe care le face, „dictează” ceea ce se produce sau se oferă pe piață. Perioada când producătorii stabileau ce se produce și a produselor de masă este pe cale de dispariție.

Gusturile oamenilor se schimbă, aceștia orientându-se din ce în ce mai mult spre satisfacerea unei palete cât mai largi de preferințe. Consumatorii vor produse cât mai personalizate sau diferite de cele comune. Vremea produselor de larg consum (sau de serie mare) este în plin proces de schimbare și pierde teren în favoarea produselor de nișă.

Dacă, în trecut, cei mai mulți consumatori își focalizau atenția asupra a ceea ce era hit sau bestseller (popular sau bine vândut), în prezent asistăm la o migrare a gusturilor spre lucruri sau produse de nișă, unicate sau exclusiviste. Cauzele acestei transformări rezidă în comercializarea online a produselor și publicitatea prin Internet.

Practic, pentru achiziționarea produselor sau serviciilor, nu mai există bariere de timp și spațiu, ci numai limitări de natură financiară. Acum, destinatarul serviciilor sau produselor nu este obligat să aleagă dintr-o listă limitată de opțiuni, ci are la dispoziție o listă din ce în ce mai interesantă și generoasă de posibilități.

Producătorii sau prestatorii de servicii sunt mult mai atenți la gusturile consumatorilor. Dacă întreprinzătorul dorește, într-adevăr, o afacere sănătoasă și pe termen lung, el nu trebuie să profite de conjuncturi favorabile pentru a-și maximiza profitul, întrucât consumatorul nu va uita acest lucru, respectiv că a fost exploatat într-o situație de vulnerabilitate, și va reacționa cu prima ocazie, schimbând furnizorul sau condițiile achiziției.

Într-o altă ordine de idei, între cei care produc, vând sau prestează servicii, pe de o parte, și destinatarii acestora, pe de altă parte, există un interes reciproc și, prin urmare, trebuie să domine respectul.

În prezent, asistăm la apariția și impunerea unei noi materii (discipline) economice: gastronomia economică (afacerilor), al cărei obiect în formează găsirea și studierea metodelor sau tehnicilor de identificare și, eventual, de modificare a preferințelor consumatorilor, în temeiul unor parteneriate bazate pe respect și realizarea intereselor reciproce, în scopul creșterii calității și accesibilității produselor sau serviciilor.

Celălalt protagonist – alegătorul – are și el, poate în mod paradoxal, un rol important în peisajul social contemporan. Deși clasa politică din prezent este aproape general compromisă, cauza principală constituind-o lipsa performanțelor în actul de guvernare, alegătorul a devenit din ce în ce mai curtat. Mai mult, votantul este considerat important pentru că poate schimba sau menține un regim politic la putere. Fără a discuta despre influențele oculte, recent alegătorii din două state cu democrații consolidate (SUA și Regatul Unit) au votat pentru alegerea unui calitate de președinte a lui Donald Trump (controversat și cotat cu șanse mici) și, respectiv, ieșirea din Uniunea Europeană (prognosticată de casele de sondare a opiniei ca puțin probabilă). Cât de viciată a fost voința electoratului în cele două cazuri este foarte greu de stabilit.

Până și succesul liderilor politici de orientare iliberală (Orban, Erdogan ș.a.) are la bază, cel puțin parțial, faptul că au găsit instrumentele prin care hrănesc sau stârnesc sentimentele naționaliste ori antioccidentale ale alegătorilor. Acești lidei politici „iliberali” joacă o carte importantă pentru votanți – cartea economică – cunoscând că, de regulă, „totul trece prin stomac sau portofel”. Lupta declarată împotriva multinaționalelor, care trebuie să fie supraimpozitate, sau a influenței maligne din exterior, care este necesar a fi stârpită, constituie, totodată, și „glasul unei părți importante a alegătorilor”.

Iată câteva motive pentru care consumatorul și alegătorul pot fi considerați protagoniști ai societății prezentului, întrucât ceea ce doresc aceștia contează sau ar trebui să conteze foarte mult, dar este recomandabil să nu uităm că odată cu evoluția societății, ei își schimbă gusturile ori dorințele și își vor reconfirgura obiectivele, motiv pentru care nu trebuie neglijați, ci considerați parteneri.

Adauga un comentariu