SUNTEM CEEA CE CITIM ȘI … MAI MULT DECÂT ATÂT
Motto:
„Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară, spuse Jojen. Cel care nu citește, trăiește doar una” – George R.R. Martin („Dansul dragonilor”).
Printr-o superbă metaforă, se spune că atunci când un copac vede pe cineva citind o carte, exclamă revelator: ”Uau, există viață și după moarte”!
Iar Miron Costin ne spune, în stilul său inconfundabil: „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…” (De neamul Moldovenilor)
Cititul unei cărți sau cititul oricărei scrieri nu înseamnă doar accesul pur și simplu la un conținut literar, adică la o poveste scrisă de cineva, care a avut sau nu inspirație, ci mult mai mult: un portal care te transportă în universul de idei al autorului.
Cititorul este benficiarul experienței, culturii și inteligenței autorului lucrării, întrucât acesta din urmă s-a străduit din răsputeri să aducă între coperțile ce îmbrățișează opera esența spiritualității sale, pentru a împărtăși ceea ce are mai bun de oferit.
Lectura este posibilitatea de a sta în mod virtual de vorbă cu autorul și chiar mai mult decât atât, deoarece, pe lângă sentimentele extraordinare ale unui dialog direct, care are însă spontaneitatea sa failibilă, cititul ne oferă ceva în plus. Acel plus este calitatea superioară a exprimării scrise, comparativ cu discursul nerafinat întrebuințat în cadrul unei interacțiuni nemijlocite.
Pentru acuratețe și corectitudine, se impune totuși să precizăm că dialogul direct cu autorul are un farmec pe care nu-l putem simți niciodată în cadrul unuia mijlocit de cartea citită.
Dar a citi o carte este echipolent cu a călători într-un nou univers al cunoașterii, care este fie total, fie parțial diferit de cel personal și niciodată integral similar cu acesta.
Cititul ne face mai creativi, ne dezvoltă limbajul, ne fortifică creierul, ne relaxează, ne permite să ne extindem libertatea, ne ajută să dobândim cunoștințe noi și multe altele. Într-adevăr, cărțile citite sunt chei care deschid uși prin care intră lumina cunoașterii în mintea noastră și prin noi în societate.
După lectura unei cărți ai sentimentul că ai călătorit în alt sistem solar, iar o nouă carte citită echivalează cu o altă călătorie, într-un alt sistem solar, și tot așa călătorim în continuare cu fiecare nouă lectură.
Cel ce zăbovește în citit are ocazia să învețe lucruri pe care, dacă ar fi avut ca suport doar experiența proprie, niciodată nu le-ar fi accesat, putând spune că, într-o oarecare măsură, suntem ceea ce citim și ceva în plus, deoarece urcăm trepte neparcurse în cunoaștere, care fără lectură ar rămâne o permanentă terra nova pentru noi.
Cu cât citim mai multe cărți de calitate primim câte un pic din universurile de idei ale autorilor cărților pe care le-am lecturat.