Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

UNDE-I MINTE MULTĂ E ȘI … MULT RIDICOL!

Motto: „Este curios cum cele mai înalte înzestrări intelectuale coexistă uneori cu incapacitatea de a pricepe anumite realități simple, de care își poate da seama și un imbecil” (E.T. Jaynes).

Cât adevăr conține aforismul: Unde-i multă minte e și prostie pe măsură? Chiar așa să fie oare? Pot fi oamenii înzestrați cu inteligență superioară celei medii atât înțelepți, cât și smintiți?

Recent, Elon Musk, CEO al Tesla a fost prezentatorul evenimentului de lansare a pickup-ului electric Cybertruck produs de această companie, un autovehicul atipic, cu un design extravagant și care a frapat publicul. Autovehiculul este dotat cu o caroserie din oțel inoxidabil și are aparența unui vehicul blindat. Musk a pretins că mașina este antiglonț, fiind echipată cu geamuri ranforsate. „Este antiglonţ”, a spus Musk despre camioneta electrică lansată, iar apoi directorul de design – Franz von Holzhausen – a testat două dintre geamuri cu o bilă metalică. Dar adevărata surpriză, de data aceasta negreșit negativă, a constituit-o faptul că, în timpul demonstrației de lansare, geamurile ranforsate ale modelului au cedat în fața forței bilei de metal, aruncată asupra lor. În momentul în care primul geam a cedat la contactul cu bila metalică, Musk a scăpat o înjurătură și apoi a încercat să se redreseze spunând că poate fi îmbunătățit. După scurt timp de la momentul cedării și a celui de-al doilea geam, Musk a spus: „Nu a trecut prin geam, asta este totuşi bine”[1].

Nu a fost deloc bine, deoarece valorea acțiunilor Tesla, în loc să crească, așa cum se anticipa în ajunul lansării, a scăzut cu 6%, iar prezumtivul succes economic extraordinar s-a transformat într-un eșec răsunător[2].

Cine este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul evenimentului de lansare a camionetei electrice Tesla? Probabil sunt mulți, dar printre ei și în primul rând se numără însuși celebrul Elon Musk.

Cartea Când rațiunea pleacă în vacanță: filozofii în politică este o lucrare prin intermediul căreia, Sesardić prezintă cazuri ale unor mari personalități, care au virat spre extrema stângă. Printre numele importante, se numără Bertrand Russell, Albert Einstein, Ludwig Wittgenstein, Imre Lakatos, Michael Dummett, Hilary Putnam ș.a. Spirit critic, Sesardić a constatat că şi în lumea occidentală, filozofii sunt oameni supuși greșelilor și astfel pot ajunge să aibă patimi politice. În prezentarea cărți sale, Sesardić scrie următoarele. „Mi-am dat seama că parte din gânditorii pe care odinioară îi priveam ca pe niște modele de raționalitate s-au pus cu promptitudine în slujba unor cauze politice nechibzuite și inumane[3].

Sesardić ne demonstrează, în mod convingător, că oamenii pot greşi, căci nimeni nu este infailibil, inclusiv cele mai înalte autorităţi intelectuale dintr-un domeniu ori poate mai ales acestea, în special dacă opiniile sau acțiunile lor se situează dincolo de linia de demarcație a domeniului în care excelează de obicei.

După înfrângerea suferită la Berezina, Napoleon Bonaparte a spus: „De la sublim la ridicol nu este decât un pas”[4]. Lecția primită de împărat a fost una deosebit de umilitoare, gradul umilinței fiind invers proporțioanal cu situația în care se afla acesta cu ceva timp înainte de celebra înfrângere, respectiv pe cele mai înalte culmi ale gloriei, ajungând, la acel moment, personajul numărul unu din lume, asigurându-și locul printre figurile proeminente ale istoriei.

A venit, însă, vremea ca soclul glorios imperial să se prăbușească și eroul să devină, din sublimul împărat, ridicolul muritor de rând. Aceasta este semnificația pe care, însuși, Napoleon Bonaparte a atribuit-o situației dezastruoase în care el a ajuns după înfrângerea de la Berezina.

Ridicolul poate începe chiar acolo unde încetează desăvârșirea unui lucru. Din locul cel mai de sus al scării ierarhiei valorilor, dacă nu este pregătită o coborâre lină, atunci în mod sigur va exista o prăbușire directă în sfera ridicolului.

[1] https://stirileprotv.ro/stiri/auto/momentul-in-care-elon-musk-s-a-facut-de-ras-la-lansarea-noului-camion-electric-tesla.html.

[2] https://www.gsp.ro/auto/noutati-auto/elon-musk-si-tesla-pierderi-uriase-dupa-ce-s-au-facut-de-ras-la-evenimentul-de-prezentare-a-tesla-cybertruck-583623.html.

[3] N. Sesardić, Când rațiunea pleacă în vacanță. Filozofii în politică, Ed. Humanitas, București, 2019.

[4] În urma bătăliei de la Berezina, armata împăratului francez a suferit o înfrângere umilitoare. A se vedea M.A. Hotca, Viața prin ochii unui avocat, Ed. Universul Juridic, p. 285.

Adauga un comentariu