DESPRE HAZARD, GHINION ŞI NOROC
“Orice om este norocos pentru că s-a născut, întrucât existau atâtea posibilități să nu se nască și totuși și-a făcut apariția pe Terra, dar, după norocul originar, restul vieții omului este influențat sau determinat, într-o măsură mai mare sau mai mică, de hazard, adică de noroc și ghinion”.
„Hazardul îl poate face pe om geniu sau nimic, bogat sau sărac, celebru sau necunoscut, urât sau adulat, nobil sau ignobil, erou sau laș, celebru sau necunoscut”.
„Dacă destinul ți-a fost favorabil la un moment-cheie al vieții, acest lucru poate atrage după sine și alte succese, context în care are loc înlănțuirea succeselor sau realizărilor. Și situația inversă este posibilă, când un eșec sau un necaz este succedat de altul, și tot așa. Aici putem vorbi de înlănțuirea eșecurilor sau nerealizărilor”.
„Auzim de multe ori afirmații de genul: „Opinia este susținută de cercetători de la Universitatea… !”; „Filmul trebuie să fie bun pentru că este regizat de… !”; „Această carte a fost bestseller în 7 țări!” etc. și credem că este vorba de calitate foarte înaltă”.
„Vârfurile din anumite domenii iau totul sau cel puțin o felie foarte mare din tortul pus pe masă (totalul veniturilor existente)”.
„După înfrângerea suferită în urma bătăliei de la Berezena, Napoleon Bonaparte a spus: „De la sublim la ridicol nu este decât un pas”.
„Ridicolul poate începe chiar acolo unde încetează desăvârșirea unui lucru. Din locul cel mai de sus al scării ierarhiei valorilor, dacă nu este pregătită o coborâre lină, atunci în mod sigur va avea loc o prăbușire directă în sfera ridicolului”.
„Singura modalitate în care poate fi salvată căderea dezastruoasă, din ipostaze sublime în situații ridicole, este aceea a acceptării și pregătirii momentului decăderii”.
„Grandoarea generată de sublim este aproape întotdeauna temporară, după care apare, mai mult sau mai puțin intempestiv, decăderea”.