DESPRE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI VIITOR
„Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă decât relațiile interumane” (A. Einstein).
„Dezastrul epocii informației este acela că toxicitatea datelor sporește mai repede decât beneficiile lor” (N. Taleb).
Legile roboţilor (Isaac Asimov):
Legea 1: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău”;
Legea 2: „Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1”;
Legea 3: „Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2”.
Legea 0 (supremă), care statuează: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită, prin neintervenție, ca umanitatea să fie pusă în pericol”.
„Fără a fi sub spectrul pesimismului sau în vraja optimismului, plasându-mă într-o zonă realistă, exprim punctul de vedere că inteligența artificială este cea mai înaltă formă a imaginației omului, care are toate șansele să fie transpusă în practică într-un viitor previzibil relativ scurt”.
„Practic, prin intermediul inteligenţei artificiale, având ca scop obținerea unui grad de satisfacție cât mai ridicat și orbit de acest țel, omul contemporan, în calitatea sa de cea mai evoluată ființă terestră, vrea să creeze entități care să facă lucruri pe care el însuși nu le-a reușit”.
„Progresul nu este un scop în sine, ci este numai un simplu mijloc pentru atingerea altor țeluri, precum sunt securitatea omului și pacea mondială”.
„Soarta omului a fost legată de cea a dinozaurilor, întrucât, dacă aceștia nu ar fi dispărut, foarte probabil nu ar fi existat omul modern. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost catastrofal pentru specia dinozaurilor s-a dovedit benign pentru om”.
„Spre deosebire de cel al dinozaurilor, destinul omului se află în bună măsură în mâinile sale, pentru că, spre deosebire de dinozauri, care nu erau animale dotate cu inteligență superioară, omul beneficiază de facilitatea inteligenței superioare”.
„Dacă oamenii vor folosi inteligența în scopuri benigne, în folosul umanității, putem spune că nu există niciun pericol previzibil care să nu poată fi înlăturat, întrucât asteroizii pot fi deviați sau distruși prin intervenție umană, pandemiile naturale sau artificiale pot fi prevenite sau anihilate, inteligența artificială poate fi ținută într-un cadru juridic controlabil, eventualele descoperiri științifice cu efecte negative pot fi, de asemenea, ținute sub control ș.a”.
„Pentru a dăinui, ca specie, pe Terra, omul trebuie să fie mult mai preocupat de viitor, şi anume să fie foarte atent cu mediul, să reglementeze strict modul de folosire a inteligenței artificiale și a descoperirilor științifice cu potențial malign, statele bogate să fie mai altruiste și generoase cu cele sărace, implicându-se vizibil în ridicarea nivelului de trai al acestora, organizațiile internaționale să beneficieze de pârghii reale care să poată fi folosite în interesul umanității şi investirea în educație sănătoasă, lipsită de elemente naționaliste, totalitariste sau religioase fundamentaliste”.