Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

AFORISME, ADAGII ȘI CUGETĂRI DESPRE CURAJ ȘI LAȘITATE

 

Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici și să vorbești. Curajul înseamnă, de asemenea, să te așezi și să asculți (W. Churchill).

„Dum spiro spero” (cât timp mai respir, sper).

„Mai bine să vorbească faptele decât să făptuiască vorbele”.

„Curajul conține geniu, putere și magie” (Goethe).

„Curajul este o atitudine, adică o stare de spirit, care vine, stă puțin și pleacă”.

„De regulă, actul de curaj este dictat de inimă, iar actul de lașitate este impus de minte”.

„Omul curajos luptă cu primejdiile, în timp ce lașul are o atitudine orientată spre evitarea acestora”.

„De regulă, omul curajos este considerat demn și cu suflet nobil, iar lașul este considerat nedemn și ignobil”.

„Omul curajos nu este un om neînfricat, ci unul care își asumă riscul de a înfrunta pericolele sau primejdiile”.

„Cuvântul curaj provine din latinescul cor, care înseamnă inimă, așadar omul curajos se comportă după cum îi glăsuiește inima, preferând să trăiască cu suficientă intensitate viața, chiar dacă la orice colț se poate ivi un pericol cu deznodământ nefericit”.

„Indiferent de ceea ce-i spune mintea să facă, curajosul preferă glasul inimii, iar lașul, indiferent de ceea ce-i șoptește inima, preferă vocea minții”.

„Omul curajos se simte mai confortabil psihic sau moral dacă își stăpânește frica și luptă cu primejdiile, dar lașul se simte mai bine dacă se lasă stăpânit de frică și evită pericolele”.

„Aquila non capit muscas” (vulturul nu prinde muște; metaforic: 1. cel important nu se ocupă de lucruri mărunte; 2. cu toate calitățile sale de prădător, vulturul nu poate prinde muștele).

„Trebuie să aveți zilnic curajul să riscați să faceți greșeli, să riscați să cunoașteți eșecul sau să fiți umilit. Un pas într-o direcție greșită este mai bun decât statul pe loc toată viața” (M. Maltz)

„Un șut în partea dorsală echivalează cu un pas înainte, două șuturi înseamnă doi pași în față, iar mai multe șuturi pot accelera mișcarea”.

„Un ghiont la momentul potrivit poate face cât un destin”.

„Înfruntarea fricii de către fiecare om este mult mai importantă, dacă se manifestă zilnic, decât curajul eroic sau glorios, care poate fi demonstrat de puține ori sau deloc în viață”.

„În genere, despre oamenii curajoși, în sens clasic, se vorbește la trecut, întrucât, în majoritatea cazurilor, aceștia nu au reușit să treacă peste pericolele pe care au dorit să le înfrunte”.

„Din cugetarea de mai sus rezultă că actul de curaj este superficial analizat”.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu