Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

CUGETĂRI DESPRE CORUPȚIE

 

„Am dus o politică bazată pe teroare și am plătit pentru asta. Am pus pe roate consensul asupra politicii terorii, apoi am plecat acasă. Mi-am bazat politica terorii pe cătușe, pe conceptul că toți «ceilalți» erau niște infractori, pe teama că cei care nu gândeau ca mine erau niște delincvenți. Azi, când am ajuns la vârsta a treia, realizez că și ideile altora trebuie respectate” (A. Di Pietro).

Corupția sănătoasă se hrănește cu resurse care sunt deturnate din fondurile publice sau care nu mai ajung în acest loc”.

„Neîncrederea în instituții sau autorități publice generează efectul bulgărelui de zăpadă care crește în volum pe măsură ce se rostogolește în societate”.

„Fenomenul corupției funcționează după regula vaselor comunicante, astfel că avantajele dobândite prin acte de corupție de anumite persoane se bazează pe dezavantaje sau pierderi pentru altele”.

„Corupția nu doar generează sărăcie, ci se hrănește cu aceasta și se dezvoltă pe seama acesteia”.

„Corupția are ca efect, paradoxal și pervers, nu numai sărăcirea celor cu nivel de trai modest, ci și îmbogățirea celor cu nivel de trai ridicat”.

„Cu cât anumite persoane se îmbogățesc prin intermediul corupției, cu atât mai mult ceilalți cetățeni vor avea un nivel de trai mai scăzut”.

„Un remediu, probabil cel mai eficient, pentru prevenirea și combaterea corupției îl constituie educația, iar altul îl constituie stabilitatea, claritatea, predictibilitatea, aplicarea promptă și egală a legislației”.

„Accesul foarte facil al cetățenilor la modul cum sunt organizate, la regulile de funcționare și la modalitatea în care sunt adoptate actele autorităților și instituțiilor publice constituie standardul minim ce poate concura la prevenirea și combaterea corupției”.

„Digitalizarea activităților care nu presupun contactul fizic între cetățean și funcționarul public asigură nu numai transparența și eficiența serviciilor publice, ci previne, totodată, corupția”.

 

Adauga un comentariu