Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

CUGETĂRI DESPRE VIITOR

„Pentru a dăinui, ca specie, omul trebuie să fie mult mai preocupat de viitor, să fie foarte atent cu mediul, să reglementeze strict modul de folosire a inteligenței artificiale și a descoperirilor științifice cu potențial malign, iar statele bogate să fie mai altruiste și generoase cu cele sărace, implicându-se vizibil în ridicarea nivelului de trai al acestora, organizațiile internaționale să beneficieze de pârghii reale care să poată fi folosite în interesul umanității şi, nu în ultimul rând, este necesară investirea în educație sănătoasă, lipsită de elemente naționaliste, totalitariste sau religioase fundamentaliste”.

„Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă decât relațiile interumane” (A. Einstein).

„Profeţia este de multe ori cauza principală a evenimentelor prezise” (T. Hobbes).

„Nu se pune problema dacă, ci doar când inteligența artificială va întrece algoritmii umani (inteligența omului), iar atunci bipedul fără pene (omul) va fi pus în fața riscului real de a pierde superioritatea pe Terra”.

„(…) libertatea informației (…) valoare nouă ar putea încălca libertatea tradițională de expresie a oamenilor, privilegiind dreptul informațiilor de a circula liber în defavoarea oamenilor de a deține date și de a le restricționa mișcarea” (Harari).

„Dezastrul epocii informației este acela că toxicitatea datelor sporește mai repede decât beneficiile lor” (N. Taleb).

„În viitor, omul va avea acces la tot mai multe dintre informațiile existente, existând posibilitatea atingerii apogeului, respectiv când acesta va avea acces la orice informație”.

„(…) odată ce noi, oamenii, ne vom pierde importanța funcțională pentru rețea (aceasta fiind preluată de inteligența artificială – n.n.), vom descoperi până la urmă că nu suntem apogeul creației. Etaloanele pe care noi înșine le-am păstrat cu sfințenie ne vor condamna să ne alăturăm mamuților și delfinilor chinezești, fiind dați cu totul uitării. Privind în urmă, omenirea se va dovedi a fi fost doar o undă în fluxul cosmic de date” (Harari).

“Omul este ceva ce trebuie depășit” (F. Nietzche[1]).

Legile roboţilor (Isaac Asimov):

Legea 1: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău”;

Legea 2: „Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1”;

Legea 3: „Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2”.

Legea 0 (supremă), care statuează: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită, prin neintervenție, ca umanitatea să fie pusă în pericol”.

„Realist vorbind, inteligența artificială este cea mai înaltă formă a imaginației omului, care are toate șansele să fie implementată în plenitudinea sa într-un viitor previzibil relativ scurt”.

„Practic, prin intermediul inteligenţei artificiale, având ca scop obținerea unui grad de satisfacție cât mai ridicat și orbit de acest țel, omul contemporan, în calitatea sa de cea mai evoluată ființă terestră, vrea să creeze entități care să facă lucruri pe care el însuși nu le-a reușit”.

„Progresul nu este un scop în sine, ci este numai un simplu mijloc pentru atingerea altor țeluri, precum sunt securitatea oamenilor și pacea mondială”.

„Soarta omului a fost legată de cea a dinozaurilor, întrucât, dacă aceștia nu ar fi dispărut, foarte probabil nu ar fi existat omul modern, dar viitorul depinde foarte mult de modul în care omul va aborda noile tehnologii și inteligența artificială”.

„Spre deosebire de cel al dinozaurilor, destinul omului se află în bună măsură în mâinile sale, pentru că, spre deosebire de dinozauri, care nu erau animale dotate cu inteligență superioară, omul beneficiază de o astfel de facilitate”.

„Oamenii trebuie să se asigure că inteligența artificială va fi folosită în scopuri benigne, în folosul umanității”

„Nu există niciun pericol previzibil care să nu poată fi înlăturat, întrucât asteroizii pot fi deviați sau distruși prin intervenție umană, pandemiile naturale sau artificiale pot fi prevenite sau anihilate, inteligența artificială poate fi ținută într-un cadru juridic controlabil, eventualele descoperiri științifice cu efecte negative pot fi, de asemenea, ținute sub control ș.a”.

 

[1] F. Nietzche (n.1844-d.1900).

Adauga un comentariu