Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

CULEGĂTORII DE SCAME

Expresia culegători de scame este legată de activitatea obedientă a persoanelor din jurul șefilor, care inter alia sunt dispuse să culeagă chiar la propriu vorbind scamele de pe hainele acestora din urmă. În jurul șefilor roiesc culegătorii de scame, iar numărul acestora crește direct proporțional cu înălțimea funcției.

Culegătorii de scame sunt indivizi care, de regulă, trăiesc în simbioză (asociere) cu indivizi are au calitatea de șefi. Primii sunt cei care manifestă, uneori reală (mai rar), iar alteori falsă (de cele mai multe ori), obediență față persoanele din a doua categorie. Culegătorii de scame nu fac economie de resurse sau mijloace atunci când consideră că este în interesul lor să câștige încrederea șefilor. De la culesul propriu-zis de scame până la elogii sau laude fără corespondent în lumea obiectivă.

Culegătorii de scame nu sunt mulțumiți că se află într-o simplă relație de supunere față de șefii lor. Aceștia, doresc să intre în grațiile șefilor, iar pentru atingerea acestui scop sunt dispuși să facă aproape orice. Metodele prin care culegătorii de scame urmăresc obținerea bunăvoinței (captatio benevolentiae) celor ce le sunt superiori funcțional sunt numeroase.

Dintre modalitățile de câștigare a încrederii în ei a șefilor, una (mai des folosită) este aceea a manifestării unei griji speciale pentru modul cum arată superiorii lor, care trebuie să aibă o imagine imaculată.

Supuși știu că, pentru ca șefii să livreze o imagine cât mai bună, aceștia au nevoie de băgători de seamă sau oameni de înredere care, manifestând vigilență și prudență, evită eventualele riscuri pentru imaginea șefului și înlătură pericolele pendinte. În astfel de împrejurări apare și se manifestă culegătorii de scame, adică indivizii dedicați șefilor ocupați cu problemele importante, care nu mai au timp de lucrurile neesențiale, astfel că de aceste mărunțișuri se îngrijesc culegătorii de scame.

În practică, deși aparent atașamentul culegătorului de scame este în favoarea persoanei fizice care ocupă funcția, în realitate, analizând foarte atent lucrurile, se constată faptul că acesta este mai degrabă obedient față de funcție și mai puțin pentru persoana fizică ocupantă a funcției respective. Acest aspect se observă lesne în momentul în care șeful este înlocuit cu altul, caz în care culegătorul de scame translatează serviciile sale, fără nicio remușcare sau reținere, de la vechiul șef la noul șef. În demersul său, de a intra în grațiile noului lider, culegătorul de scame este de multe ori dispus să-l denigreze pe antecesor, să jure credință succesorului și, evident, să facă orice alte periaje care, în opinia lui, sunt necesare pentru păstrarea poziției deținute.

 

 

Adauga un comentariu