All for Joomla All for Webmasters
Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

UNEORI, ISTORIA ESTE NEDREAPTĂ CU ÎNVINȘII!

 

Se spune că Churchill, fiind întrebat cum se vede în istorie, a dat următorul răspuns: Cred că voi fi un personaj important! Iar la întrebarea: Pe ce vă bazați când susțineți acest lucru?, acesta a răspuns: Mă bazez pe faptul că eu scriu istoria!

Auzim, uneori, spunându-se: Învingătorul ia totul!

Din păcate, această butadă are multă acoperire în realitate. Cred că, pentru a fi relevantă, istoria nu trebuie privită exclusiv din perspectiva învingătorilor, adică a celor care, de cele mai multe ori, au scris-o ori au ordonat scrierea ei.

Istoria trebuie analizată și din unghiul de vedere al celor care au pierdut, al învinșilor, al celor nedreptățiți și al eroilor anonimi.

Este posibil ca cei care au pierdut, dar nu au fost glorificați, să fi făcut mai mult bine omenirii decât cei care ocupă paginile cărților de istorie. Oare câți oameni, înghițiți de negura timpului, au avut contribuții importante la scară istorică, dar pe care istoria îi trece sub tăcere? Cred că nu sunt puțini. Aceștia au rămas, însă, necunoscuți posterității lor din varii motive, printre care se numără ghinionul și anumiți factori obiectivi sau subiectivi.

Geniile necunoscute (ascunse) rămân în negura istoriei. Câți oameni extraordinari sau născut ori mult prea devreme ori mult prea târziu sau fără noroc și nu s-au remarcat la scară istorică? Acești oameni sunt geniile neîmplinite sau tăcute.

Cei care ratează sunt oare inferiori în raport cu învingătorii? Nu există un răspuns general acceptat. Un lucru este, totuși, cert: pe unii istoria îi răsfață, iar pe alții îi nedreptățește!

Când ne uităm personajele de succes ar fi prudent să ne gândim la faptul că poate au avut mai mult noroc, poate au avut o zestre genetică mai bună, poate au avut o educație aleasă, poate s-au aflat în locul potrivit la momentul oportun …

Așadar, să nu uităm de eroii anonimi!

 

Adauga un comentariu