All for Joomla All for Webmasters
Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

POLITICA AR TREBUI SĂ FIE O ACTIVITATE PRO BONO PUBLICO

 

Expresia pro bono este utilizată, de regulă, pentru a desemna practicile avocațiale efectuate de avocați, cu titlu gratuit, pentru servicii profesionale juridice în folosul persoanelor care nu-și permit achitarea costului acestora, sau de medici, care oferă asistență medicală gratuită persoanelor care nu și-o pot permite[1].

Cu promisiunea că voi reveni în curând asupra subiectului, doresc să exprim teza că a venit vremea ca politica să de modernizeze, pentru a deveni o activitate înfăptuită, fără remunerație, de oameni care au avut realizări în profesiile, meseriile sau ocupațiile pe care le-au îndeplinit înainte de a exercita activități politice.

Pro bono publico este expresia latină care surprinde esența tezei de mai sus, respectiv asumarea unei activități realizată în interesul public (în folosul comunității, interes general) fără contraprestație (gratis).

Sunt de părere că aleșii în funcții publice ar trebuie să se afle în situația de a nu depinde de o remunerație pentru a face sau rămâne în politică.

Cât timp cei care intră în politică o fac pentru că au nevoie de un venit periodic sau pentru că au eșuat în activitățile pe care le-au derulat anterior, nu vom avea politică de calitate. Cum pot excela într-un domeniu oameni care au eșuat în domeniile în care s-au pregătit sau au intrat în sfera politicii pentru a câștiga bani?

Așadar, lansez ideea că politica autentică trebuie să fie o activitate îndeplinită de către cei care au o istorie consistentă în domeniile în care au activat și să aibă ca deviză binele public.

In nuce, sunt de părere că politica adevărată nu poate fi decât o activitate filantropică (gratuită, neremunerată), derulată în folosul binelui public, adică pro bono publico.

 

 

 

[1] Conform declarației de politică profesională, adoptată de Consiliul UNBR, sunt servicii profesionale prestate de avocat pro bono activitățile profesionale realizate fără remunerație sau așteptare de remunerație asigurate, în principal, persoanelor sau comunităților defavorizate sau marginalizate sau organizațiilor care le asistă.

 

Adauga un comentariu