AFORISME ȘI CUGETĂRI DESPRE INVIDIE ȘI ADMIRAȚIE
„Resorturile psihice care însoțesc comportamentele umane sunt de multe ori complexe sau sofisticate, dar în fapt, de fiecare dată, identificăm un mobil, care poate fi chiar invidia”.
„Spicele goale îşi îndreaptă capetele spre cer trufaşe, în timp ce spicele pline se apleacă spre pământ (Leonardo da Vinci).
„Dacă a murit capra mea, să moară și capra vecinului (maximă populară)”.
„Prin comparație cu admirația, care este un sentiment (emoție) pozitiv și nobil, invidia este un sentiment negativ și ignobil (precar)”.
„Un om mâncat de păcatul invidiei, în primul rând, își produce singur o suferință psihică și, în al doilea rând, este un factor periculos pentru societate, în general”.
„Consecințele sociale ale celor care gândesc și trăiesc măcinați de invidie sunt importante și, în primul rând, constau în consumul inutil de energie, care poate fi canalizată spre obiective pozitive sau utile socialmente”.
„Omul care privește cu respect realizările celorlalți oameni este fericit, mai sănătos (are neuronii intacți și sistemul imunitar funcțional) și mult mai util din perspectivă socială (va prelua modelul pozitiv și îl va propaga, la rândul său, în peisajul social)”.