Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

AFORISME ȘI CUGETĂRI DESPRE PROSTIE, IGNORANȚĂ, IMBECILITATE ȘI INCOMPETENȚĂ

 

„Ignoranţa este noaptea minţii, dar o noapte fără lună şi stele” (Confucius).

„Frumusețea este trecătore, dar prostia este veșnică” (proverb popular).

„Dacă ești incompetent, nu poți ști că ești incompetent. Calitățile de care ai nevoie pentru a produce un răspuns corect sunt exact calitățile de care ai nevoie pentru a recunoaște răspunsul corect” (Dunning și Kruger).

„Unde-i multă minte, este și prostie pe măsură” (proverb popular).

„Numărul indivizilor imbecili în viață este mereu și în mod inevitabil subestimat de toată lumea” (Prima Lege a imbecilității – C.M. Cipolla).

„Prea multă modestie duce la prostie” (aforism popular).

„Toți proștii sunt incompetenți, dar nu toți incompetenți sunt proști”.

„Probabilitatea ca un anumit individ să fie imbecil este independentă de orice altă însușire a respectivei persoane” (a Doua Lege a imbecilității – C.M. Cipolla).

„Incompetența este relativă, dar prostia este absolută”.

„prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton. E un om fericit” (A. Pleșu).

„Când vedem un știutor, trebuie să fim suspicioşi: prostul e serios. E solemn. Nu se joacă. E demn, inflexibil, pietrificat. Ia toate lucrurile în serios, dar mai ales pe el însuși. Pentru că e serios, prostul e și sfătos. Are soluții pentru orice problemă. E o suficiență intelectuală glorioasă, e o fudulie. Are idei fixe. Nu se îndoiește de el însuși şi îi place de el” (A. Pleșu).

„cei care au certitudini sunt proști, iar cei cu imaginație și competență sunt plini de dubii și indecizie” (B. Russell).

„Orice om care vorbeşte despre prostie se pune automat în postura celui care iese în afara sferei prostiei”[1] (G. Liiceanu).

„Imbecilul este foarte determinat în conduita sa, nu are reprezentarea propriei incompetențe, crede că are întotdeauna dreptate și că tot ceea ce face are caracter benign”.

„Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale” (a Treia Lege a imbecilității – C.M. Cipolla).

„Cu cât funcția ocupată de o persoană incompetentă este mai înaltă, cu atât daunele sociale produse ca urmare a inadecvării sale sunt mai grave”.

„Incompetentul cu poziție înaltă face mult mai vizibilă inadecvarea sa, întrucât o funcție sau o activitate importantă este mult mai expusă analizei sau atenției celorlalți oameni”.

„Non-imbecilii vor subestima întodeauna influența negativă a imbecililor. Îndeosebi non-imbecilii vor uita mereu că, indiferent de moment, loc sau circumstanțe, a avea de-a face și/sau a te asocia cu imbecili se va dovedi cu siguranță o mare greșeală” (a Patra Lege a imbecilității – C.M. Cipolla).

„Nu întotdeauna lipsa de pregătire este determinată de prostie, ci poate fi cauzată și de lene”.

„Oamenii de excepție sunt văzuți în mod relativ, pe când nulitățile (oamenii proști) sunt întotdeauna văzute absolut. Pe scurt, nulitățile sunt absolute, iar geniile relative”.

„Imbecilul este cel mai periculos tip de persoană

Corolarul acestei legi este:

Imbecilul este mai periculos decât un răufăcător” (a Cincea Lege a imbecilității – C.M. Cipolla).

 

 

[1] http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22132776-gabriel-liiceanu-vorbind-despre-prostie-pui-afara-esti-cel-mai-mare-prost.htm. Distinsului intelectual i-a scăpat însă faptul că, atunci când făcea afirmația de mai sus, se referea tocmai la prostie!

Adauga un comentariu