Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

CÂTEVA CUGETĂRI ALE LUI HARARI

„Istoria a început când oamenii au inventat zeii și se va sfârși când oamenii vor deveni zei”.

“Umanismul a împărtăşit soarta oricărei religii de succes”.

 “liberalismul este ameninţat nu de ideea filosofică potrivit căreia «nu există indivizi liberi», ci mai curând de tehnologii concrete”.

 “Cercetăm şi dezvoltăm abilităţile umane mai ales în funcţie de nevoile imediate ale sistemului economic şi politic, şi nu raportat la nevoile noastre pe termen lung ca fiinţe conştiente… De fapt, habar nu avem care este întregul potenţial al omului, deoarece ştim atât de puţin despre mintea omenească”.

 „Cu cât volumul şi viteza datelor cresc, instituţii venerabile precum alegerile, partidele politice şi parlamentele ar putea deveni depăşite – nu pentru că nu ar fi etice, ci pentru că nu pot procesa datele îndeajuns de eficent”. 

„Alegătorii obişnuiţi încep să simtă că mecanismul democratic nu le mai conferă putere. Lumea se schimbă peste tot, iar ei nu înţeleg cum sau de ce”.

„Un bătrân înțelept a fost întrebat ce a descoperit cu privire la sensul vieții. Ei bine, a răspuns acesta, am descoperit că mă aflu aici, pe pământ, ca să ajut alți oameni. Ceea ce nu am înțeles încă este motivul pentru care se află aici ceilalți oameni. … dacă vreți să aflați adevărul despre univers, despre sensul vieții și despre propria identitate, cel mai indicat este să începeți acordând atenție suferinței și explorând-o”.

 „Vreme de câțiva ani sau câteva decenii, încă mai avem de ales. Dacă ne dăm silința, putem încă explora cine suntem cu adevărat. Dar, dacă vrem să profităm de această ocazie, ar fi bine să o facem acum”.

„Pentru bărbații și femeile considerați individual (…) Este mult mai important să știe cine urăște pe cine în ceata lor, cine se culcă cu cine, cine este onest și cine este un șarlatan”.

 (…) „libertatea informației (…) valoare nouă ar putea încălca libertatea tradițională de expresie a oamenilor, privilegiind dreptul informațiilor de a circula liber în defavoarea oamenilor de a deține date și de a le restricționa mișcarea”.

 „Oamenii se tem să fie închiși într-o cutie, dar nu își dau seama că sunt deja închiși într-o cutie – creierul lor – care este închisă într-o societate mai mare – societatea umană, cu nenumăratele ei ficțiuni. Când evadezi din matrice, singurul lucru pe care îl descoperi este o matrice mai mare”.

 

Adauga un comentariu