Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

DESPRE RELEVANȚA EXPERIENȚEI

 

Hrănirea zilnică a porcului de către stăpân i-a întărit primului convingerea că omul îi este prieten, însă porcului i se întâmplă ceva neașteptat. Va fi ucis de cel care l-a îngrijit şi hrănit. Morala acestei poveşti este că experiența nu are relevanță în privinţa evenimentelor impredictibile.

 

Experiența este numele pe care fiecare îl dă propriilor greșeli (Dumby).

 

Genialitatea este particularitatea celor care reușesc să risipească ceața ignoranței.

 

Experiența este folositoare pentru înţelegerea prezentului, putând fi un sprijin pentru anticiparea viitorului, dar este nerelevantă pentru prognosticarea viitorului nereflectat de trecut, deoarece viitorul fără un corespondent în istorie (nou-nouț) este impredictibil.

 

Drumul vieții ne oferă priveliști frumoase, relaxante, dar cuprinde și obstacole imprevizibile care pot produce accidente cu urmări grave.

 

Uneori, mersul cu mașina vieții este lin, alteori este cu urcușuri și coborâșuri, uneori este drept, alteori este șerpuit, uneori vântul ne bate în spate, alteori vântul ne suflă în față.

 

Viața este un traseu pe care, cel puțin parțial, îl putem alege sau desena noi.

 

Când evenimentele așteptate (probabile) nu se petrec, avem de-a face cu Factorul X, Impredictibilul sau Lebăda Neagră.

 

Oamenii inteligenți pot face greșeli mari, iar oamenii geniali pot face greșeli catastrofale.

 

Viața e o aventură care transcende felul nostru obișnuit de a gândi, iar când murim, facem acest lucru nu într-un mod aleatoriu, ci în inevitabila matrice a vieții, plecând dintr-un univers în altul (teză susținută de R. Lanza).

Adauga un comentariu