Splaiul Unirii nr. 152-154, Sect. 4, București

NOVICELE ȘI SPECIALISTUL

Motto: Într-o lume supusă schimbării, novicii vor stăpâni Pământul, în timp ce învățații și-au dat seama că s-au adaptat perfect unei lumi care nu mai există (E. Hoffer)

Secolul XX a fost, în special în Occident, martorul concepției conform căreia cea mai bună alegere, pentru o persoană care este la început de drum profesional, este specializarea în anumite domenii cât mai restrânse, considerându-se că nivelul de pregătire crește direct proporțional cu îngustarea domeniului abordat.

În ultimele decenii, această tendință este nu numai pusă în discuție, ci este pe picior de a fi reconsiderată total, fiind tot mai multe voci care afirmă că specializarea nu este o garanție a succesului profesional, pregătirea generală fiind preferabilă celei dintâi. Argumentele principale în sprijinul acestei reorientări de concepție sunt că pregătirea generală permite o plajă mai extinsă de opțiuni și o mai facilă adaptare la nevoile pieței muncii.

Specializarea într-un domeniu este încă o opțiune pentru mulți dintre cei care se află în fața unor decizii privind viitorul lor. Aceștia gândesc în paradigmele secolului trecut, pentru că nu prefigurează ceea se află după cortina prezentului, adică nu simt în nicio măsură cum va fi configurat viitorul. Când viitorul neanticipat va sosi, cei supraspecializați vor fi primii care vor suferi, întrucât vor constata că activitatea pentru care au depus atâtea eforturi a fost una zadarnică. Un individ super pregătit într-un domeniu fără viitor este cel mult la același nivel al liniei de start cu cel în care se află un novice. Acesta din urmă are, de regulă, avantaje. Având mintea încă neviciată de algoritmi formați în timpul specializării, persoanele neformate din punct de vedere profesional păstrează o capacitate aproape nealterată de adaptare la schimbări.

Cei care fac față schimbărilor tot mai frecvente produse în societatea contemporană sunt oameni care au o cultură generală bună, curiozitate neobosită, capacitate de rezistență la schimbări impredictibile și imaginație suficient de bogată.

 

 

Adauga un comentariu